Een StoryTiles van Zoetermeer? Ja echt waar, hij is er!

Een StoryTiles van Zoetermeer? Ja echt waar, hij is er!

StoryTiles

Al heel veel jaren ben ik fan van StoryTiles, mocht je ze nog niet kennen, StoryTiles zijn kleine kunstwerkjes op (oud Hollandse) tegeltjes. Ik vind de tegels in alle series prachtig, stuk voor stuk zijn ze oogstrelend. Van liefdevolle tafereeltjes tot vrolijke feestelijke afbeeldingen en van een sportieve lijn tot aan de meest geweldige (wereld) steden en dorpen.

 

StoryTiles Bookwurm Zoetermeer  Drieluik zwemmen StoryTiles   Voetbal tegel StoryTiles

Die tegel met die voetballers bijvoorbeeld, die vind ik toch zo gaaf, omdat het mijn liefde voor interieur en mijn grote liefde voetbal combineert. Zo zie je maar voor iedereen en voor elke gebeurtenis zit er wel een mooie tegel tussen.
En dan die prachtige CityTiles, tegels met de highlights van toffe steden in zowel Nederland als van steden uit de rest van de wereld. Ik ben bijvoorbeeld gek op Rotterdam en Den Haag en ben daar ook regelmatig te vinden, de StoryTiles van deze steden zijn dan ook echt geweldig. Maar…mijn stad, de stad waar ik ben opgegroeid en ook nog steeds woon die miste ik natuurlijk wel een beetje, het is misschien niet de meest fancy stad voor de buitenwereld. Het is misschien zo’n stad waar je snel voorbij rijdt op de A12. Best jammer hoor want we hebben echt een heel leuk oud centrum met geweldige lokale ondernemers en een dorp met een rijke geschiedenis. Vanuit dat oude dorp loop je zo het moderne Stadshart in met nog meer winkels, musea en horecagelegenheden! En dan is er ook nog al dat groen in de wijken, de geweldige fietspadenstructuur en het buitengebied met heel veel mooie wandel-, fiets, ski- en sport mogelijkheden, er is echt genoeg leuks te doen hier!

Al 60 jaar een New Town

Maar goed mijn stad! Zoetermeer dus! Een NEW TOWN met een gezellige dorpskern! Dit jaar vieren we zelfs het 60 jarig jubileum als nieuwe stad! 60 jaar geleden werd Zoetermeer namelijk aangewezen als groeikern om de woningnood (ja toen ook al) in de regio op te lossen. Er worden daarom dit jaar heel veel leuke activiteiten georganiseerd en ben je geïnteresseerd in architectuur dan is er zoveel interessants wat je niet mag missen! Onderaan dit blog vind je een link waar je echt even een kijkje moet nemen!

En nu weer terug naar de StoryTiles want je voelt het al aankomen en zoals ik al schreef ik miste hem, de StoryTiles van Zoetermeer! Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb contact gezocht met Marga van Oers, de kunstenaar achter de StoryTiles en samen zijn we tot iets moois gekomen en oh wat ben ik trost, op de stad, op mijzelf en natuurlijk op deze nieuwe geweldige StoryTiles die Marga van Oers heeft ontworpen!

 StoryTiles Zoetermeer

 

Zigzaggend door Zoetermeer

Zigzaggend op de fiets door Zoetermeer kom je ze allemaal wel tegen! De huizen, gebouwen en het kunstwerk die je terugvind op het tegeltje. Voor de meeste (oud/ex) Zoetermeerders zijn ze sowieso echt wel bekend. Maar mocht je je toch afvragen waar liggen die ergens in Zoetermeer? Ik laat je weten waar je ze kan vinden. Heb je dus eens een dagje niets te doen en op zoek naar een leuk uitje? Kom gewoon eens langs hier in Sweet Lake City.  

De oude kerk
Deze hervormde kerk (en oudste gebouw van Zoetermeer) staat midden in het dorp op de hoek van de Dorpsstraat en de Delftsewallen. Ik ben zelf altijd erg  gecharmeerd van van de toren die boven het Dorp uittorent. 

De Koepelwoningen
Deze bijzondere woningen met oranje koepeltjes op het dak vind je in de wijk Meerzicht in de buurt van de straat Westergo. Op de site van het architectuurpunt vind je een leuk artikel over deze woningen die ook vaak in excursieprogramma's van bouwkundige worden opgenomen. 

De Hofstede Meerzigt
Voor veel Zoetermeerders is dit een bekende plek, zo ook voor mij. Veel Zoetermeerders zijn hier (net als ik dus) getrouwd, deze mooie oude hofstede was "vroeger" de trouwlocatie van de gemeente Zoetermeer. Je vind de Hofstede aan de Zonnenberg 8-10. Nu kan je er trouwens nog steeds trouwen en ook heerlijk eten in restaurant Hofstede Meerzigt en Brasserie 1640.

Molen de Hoop
Deze molen is de korenmolen van Zoetermeer en zoals ze zelf zeggen misschien wel de mooiste molen van Nederland en het leuke is op zaterdag is de molenwinkel geopend (bekijk hun website voor de openingstijden).  Molen de Hoop is te vinden aan de Eerste Stationsstraat 37a.

De Watertoren
De Watertoren van Zoetermeer staat nu midden in de wijk Rokkeveen. Het is een prachtig markant gebouw en er liggen plannen om er een B&B van te maken. Ik kan niet wachten om daar eens een nachtje door te brengen.  De Watertoren is te vinden aan het einde van de Derde Stationsstraat.

Kunstwerk Interaction in de Dobbeplas
Dit kunstwerk is misschien wel het bekendste kunstwerk uit Zoetermeer, Interaction is een kunstwerk van het kunstenaarsduo Marja en Frans de Boer-Lichtveld. Voordat het naar de Dobbeplas verhuisde, je vindt de Dobbeplas trouwens aan de Markt, heeft het lange tijd op het Stadhuisplein gestaan. En hebben veel kids wel eens een poging gewaagd er op te klimmen.

Lekker kort en bondig?

Nu heb ik alles wel heel erg kort en bondig beschreven en toch hoop ik dat het een beetje uitnodigend is om deze gebouwen, woningen en kunstwerken eens in het echt te gaan bewonderen. Het leuke is dat mijn schoonzusje een paar hele mooie wandelroutes door de stad heeft gemaakt, met het mooie weer op komst, zeg ik doen! Wandelen is sowieso altijd een goeie optie.

De wandelingen zijn opgedeeld per wijk en je kan ze vinden op de site van Zoetermeer is de plek. Leuk weetje is dat er ook regelmatig wandelingen met een gids worden georganiseerd, voor als je echt alles wilt weten.

Naast de wandelingen vind je op deze site nog veel meer leuke tips voor een geslaagde dag in het Zoetermeerse.

Zig Zag door Zoetermeer

Ook fan geworden van Zoetermeer? Of was je dat net als ik al heel lang, dan kan een ‘Zig Zag door Zoetermeer’ StoryTiles niet ontbreken aan jouw muur. De tegel is online te bestellen (exclusief) bij www.mippe.nl of kom gezellig langs bij Mippe, je kunt ons vinden in Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1 en ook dit is een mooi pand waar veel moois gaat gebeuren en dus zeker een bezoekje waard.

Tot snel!

Katelijn

PS de StoryTiles zijn verkrijgbaar in twee maten, maat Small deze is 10x10 cm en maat Medium van 13 x 13 cm. De prijzen bedragen respectievelijk € 27,50 en € 45,- Naar de tegels.

 StoryTiles Zoetermeer  StoryTiles Zoetermeer  StoryTiles Zoetermeer

 

 

Meer info over Zoetermeer?

Zie de onderstaande links:

Wandelingen door Zoetermeer

Zoetermeer 60 jaar New Town

De koepelwoningen

Kunstgarage Franx

Zoetermeer is de plek

 

 

Foto’s: StoryTiles

Bronnen: Wikipedia en bovenstaande sites. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.